onsdag 12 augusti 2009

Danmark del 2 - mat och dryck

Tummen upp:

- Ugnsbakade chips med sourcream and onion-krydda, av märket Kims. Fettsnåla med perfekt kryddning. Snälla, snälla någon, importera dessa!

- Allt bröd! Danskarna kan verkligen baka. Enbart de multinationella hamburgerkedjorna (ni vet vilka) har industribakat bröd. Alla riktiga restauranger har eget. Mataffärerna har alltid en bageridel med allt möjligt färskt matbröd och fantastiska bakelser. Mums!

- Jag är inte särskilt förtjust i svensk fruktyoghurt. För sött och otäcka klumpar. "Yoggi" - bara namnet är ju äckligt. Men dansk fruktyoghurt är helt slät och precis lagom sötsyrlig. Apelsinyoghurt till exempel.

- Danskt bordsmargarin - som Bregott men godare! Har de danska korna bättre bete?

- Öl, öl, öl - gott, varierat och billigt utbud. Vin och öl i vanliga mataffärer är ju också himla bekvämt. Men Systembolaget har större utbud förstås...

- Dansk ost, faktiskt. Fascinerande hur någon som luktar så illa kan vara riktigt, riktigt gott.

Tummen ner:

- Påläggschoklad. När något är sött och onyttigt ska det åtminstone vara gott. Väljer hellre marmelad om jag vill ha något sött på mackan.

- Lukten av dansk ost. Man tar upp förpackningen och undrar genast vem som har släppt sig eller vems insvettade gympadojor som står i närheten. Man plastar in förpackningen hysteriskt till nästa gång... Underligt nog smakar det gott!

- Varning för färdigförpackat bröd! Det är ingen åtgång på det, och det märks. I Danmark köper man bröd av bagaren.

- Ingen filmjölk. Finns det bara i Sverige? Kanske i Finland eller Norge också. Men Danmark tillhör kontinenten och då finns ingen filmjölk.

Inga kommentarer: