torsdag 1 oktober 2009

Du får betala när chefen inte sköter sitt jobb

Om du blir mobbad på jobbet, prata med chefen! Det rådet har jag sett i tidningsartiklar och liknande. Men om det är chefen som mobbar? Då blir det riktigt ruggigt.

Jag har själv erfarenhet av detta, liksom flera av mina kompisar. Det är en väldigt utsatt situation.

Jag läste en fråga med svar på Aftonbladets webb. Frågeställaren hade haft ett kort förhållande med sin gifta chef, insett att det inte funkade och gjort slut. Som hämnd hade hon blivit utfryst av chefen, förbigången vid befordran, undanhållen information och annat klassiskt. Svaret hon fick var ”Byt jobb. Chefens beteende är så extremt att om du försöker prata med honom kommer han troligen bara att trappa upp mobbningen.”

Svaret är nog, tyvärr, realistiskt, men det är skrämmande att inget ansvar för situationen läggs på chefen över huvud taget.

Det är precis som när det gäller skolbarn. Man flyttar på den som blir mobbad; den som mobbar får hållas. När det gäller barn får mobbaren åtminstone en tillsägelse, förhoppningsvis. Det tror jag inte att den här chefen fick. Och med vilken självförtroende går den mobbade in i nästa anställning, om det är så lyckligt att hon får någon?

1 kommentar:

Eva sa...

Det finns människor som felaktigt tror att man ska vara med i facket för att få högre lön. De har inte alls fattat grejen. Man ska, nej måste, vara med i facket om eller snarare när det börjar blåsa ordentligt på arbetsplatsen. Personalavdelningar är inte längre till för alla på en arbetsplats, de ska vara ett stöd för chefen. Och när chefen börjar mobba är facket ofta den enda instans man kan vända sig till. Alla kan bli mobbade. ALLA. Medlemskap i facket är en investering.